Minimalist grafik tasarım anlayışı sanat dünyasında oluşan yenilikler arasında gösterilen bir kavram. Tasarım alanında önemli bir hareket haline gelen minimalist tasarım, grafik tasarımda da aktif olarak kullanılan bir akım haline geldi. Grafik tasarımlarında minimalizm formda yapılan çalışmalarda ürün ya da bir konunun yalnız temel olguları üzerinde durulur. Gereksiz ayrıntılara yer verilmeden hazırlanan bu çalışmalarda karmaşık bileşenler ya da yoğun ayrıntılardan arındırma işlemi öncelik olur. Grafik tasarımda minimalizm kavramını tüm detayları ile minimalist grafik tasarım yapmanın 7 önemli kriteri başlığı altında sizin için bir araya getirdim. Ayrıntılar yazının devamında!
Minimalist Grafik Tasarım Ne Demek?
Minimalist tasarım bir sanat hareketi olarak ortaya çıksa da birçok alan bu kavramdan etkilenmiştir. Ev dekorasyonundan kıyafet stiline kadar pek çok alanda bu kavramla karşılaşmak mümkün. Ancak en önemlisi elbette tasarım sektöründe devam ettiği yolculuktur. Grafik tasarımda minimalist yapı bilgi aktarımını gerçekleştiren, ilgiyi canlı tutan basit ögeleri içeren bir tasarım stilidir. Web tasarım başta olmak üzere kartvizit, logo tasarımları, bilgi grafikleri gibi çalışmalarda tercih edilir. Temel şekil ve tema düzeni üzerinden yürütülen çalışmalarda akılda kalıcılık ve dikkat çekmek ön plandadır.
Grafik tasarımcıların bir kısmının severek uyguladığı akımlardan olan minimalist tasarım anlayışı, fazlasıyla sıcak karşılanan bir durum haline geldi. Minimalist tasarımda yalnız gerekli olduğu kadar tasarım ögelerine yer verilir. Bu sayede hedef kitleye vermek istediğiniz bilgiyi de kolaylıkla aktarma şansı elde edersiniz. Ayrıca dijital platformlarda ve web sitelerinde kullanılması için oluşturulan tasarımın daha hızlı yüklenmesi durumu da söz konusu olur. Bu da hızlı aksiyon almak konusunda avantajlı olarak görülür.
Minimalist Grafik Tasarıma Neden İhtiyaç Duyulur?
Web sitelerinde ve dijital platformlarda tasarımlar oluşturmak internet kullanıcılara karşı duyarlı olmayı gerekli kılar. Ayrıca ziyaretçi deneyimini artırmak firma ve markanın bilinirliğini olumlu yönde etkiler. Özellikle çevrimiçi ortamda kullanıcının ilgisini bir noktada çok zorlaştığı günümüzde çalışmalar daha fazla dikkat ister. Minimalist grafik tasarımlarda da bu nokta önemli etki yaratır. Olabildiğince yalın tasarımlara yer verilen bu anlayış çerçevesinde hazırlanan tasarımları kullanıcıya daha fazla hitap eder. Aynı zamanda tüm bu etkiler SEO çalışmalarını da doğrudan etkiler. Aslında SEO ile bu tasarım çalışmaları bir bütün olarak ele alınır.
İki kavramda da öncelik siteye ya da dijital platformlar üzerinden hedef kitlenin ilgisini canlı tutmak amaçlanır. Özellikle yalın tasarıma sahip sitelerin kullanıcı açısından taranması daha kolay olur. Ayrıca sitenin daha hızlı yüklenmesi konusunda da bu durum etki yaratır. Grafik tasarımda en az öge ile çalışmalar gerçekleştirmek dosya boyutu olarak avantaj oluşturur. Sitenizin hızlı yüklenmesi kullanıcı deneyimini artıracak önemli ayrıntılardan biridir. Bu da sitenizin arama motoru sonuçlarında yükselmesine etki eder. Sonuç olarak minimalist grafik tasarımı farklı noktalardan hedef kitleye hitap etmeyi kolaylaştıran çalışmalardandır.
Minimalist Grafik Tasarım Sağladığı Faydalar
- Mesajı açık bir şekilde aktarmak konusunda yardımcı olur. Özellikle hedef kitle önemli bir konuda bilgilendirilecekse bu tasarımların avantajları görülür.
- Tasarımın görsel açıdan daha etkileyici duruma getirir. Bu tasarımlarda kullanılan görseller ön planda olur.
- Karmaşık yapılardan uzak yalnız bir noktaya odaklanılmak mümkün olur. Bu sayede istenen etkinin yakalanılması kolaylaşır.
- Odaklanmayı kolaylaştırır.
- Sade ve modern bir görüntü elde etmek mümkündür.
Minimalist Grafik Tasarım Yapmanın En Önemli 7 Kriteri
Grafik tasarım alanında minimalist stilde içerikler oluşturmak istiyorsanız önemsemeniz gereken 7 kriter sayılabilir. Bunlar şu şekilde:
- Sadelik
- İşlevsellik
- Hiyerarşik Görsel Düzeni
- Oranı Belirlemek
- Yazı Stili Seçmek
- Negatif Alan Kullanımı
- Tasarımda Kullanım Renkler
Sadelik
Minimalist denildiği anda akla bariz olarak gelen en önemli kriter sadeliktir. Tasarımların basit kurgulanması ve tasarım ögelerinin en alt seviyede tutulmasına dikkat edilir. Karmaşıklığa sebep olacak her ayrıntıdan bu çalışmalarda uzak durulmalıdır. Yazı fontu seçmekten yazı boyutu seçmeye kadar tüm detaylarda sadelik ön plandadır.
İşlevsel
Tasarıma Odaklanmak İşlevsellik minimalist tasarım oluşturacak olanların dikkat etmesi gereken önemli faktörlerdir. Estetik kaygı ya da çekici tasarım oluşturma fikrinin yerine her daim işlevsellik ön plandadır. Bu noktaya odaklanmak için ise tasarımda kullanılan her ögenin bir amaca sahip olması gerekir. Amaca uygun olmayan hiçbir detaya yer vermemek istenilen algıyı yakalamak için önemlidir. Çalışmada herhangi bir görev üstlenmeyen tasarım ögelerinden bu noktada uzak durulur.
Hiyerarşik Görsel Düzeni
Hedef kitleye iletilen mesajın anında karşı tarafa geçmesi minimalist grafik tasarım yapan kişilerin önceliğidir. Dolayısıyla bunu yapmanın önemli adımlarından birisi de kullanılan görsellerin hiyerarşik düzende olmasıdır. Tasarımcıya bu noktada büyük bir görev düşer, verilmek istenen mesajı tasarım ile karşılaşanların ilk odaklandığı noktadadır. Bunu da en iyi bilgiyi doğru organize etmek ve konumu iyi belirlemekle sağlamak mümkün olur. Görsel düzeni yaparken, renk seçimi ve renk kontrası ayarına belirlemek için görsel üzerinde değişik ayarlamalar yapabilirsiniz.
Oranı Belirlemek
Oran faktörü bu noktada normal düzenden biraz daha fazla önemli olur. Standart tasarım oluşturulduğunda bu detay çok fazla sorun yaratmazken bu konu özelinde biraz daha kritik olur. Bunun asıl sebebi ise olası bir hatayı kapatacak bir ögeye sahip olmamaktır. Tasarımda kullanılan her bir ögenin belirli bir işlevi olacağı düşünüldüğünde hataların farklı bir aksamayı kapatması için üzerinde değişiklik yapılması durumu mümkün olur. Böylece hataların daha fazla göze batma olasılığı olur.
Yazı Stili Seçmek
Tipografi ve yazı fontuna bu noktada vurdu yapmak bu stil için uygun olmaz. Klasik anlayışta yazı stilleri tasarımcılar için bu düzende beklenen etkiyi göstermez. Yazı stili seçerken hedef kitleye verilmek istenen mesajın iletilmesinde etkili olmasına dikkat edilir. Bu noktada çok büyük boyutlu ya da okuması güç olacak yazı stillerinden uzaklaşmak daha doğrudur. Ayrıca çok fazla göze çarpan detaylara sahip yazılar da yakalamak etkiyi azaltma sorununa sebep olur. Tasarımlarda okunabilir forma sahip olan kalın yazı fontları kullanılır.
Negatif Alan Kullanımı
Tasarımda negatif alanlar oluşturabilirsiniz. Negatif boşluk olarak da adlandırılan bu yöntem ile vermek istediğiniz mesaja daha fazla vurgu yapabilirsiniz. Böylece tasarımınızda yakalamak istediğiniz minimalist düzeni yakalarsınız.
Tasarımda Kullanım Renkler
Tasarım yaratıcılıkta sınırlama olmadığı takdirde daha başarılı sonuçlar verir. Ancak minimalist grafik tasarımı yapacaksanız renk paletinizi biraz kısıtlamanızı gerekli kılar. Elbette tek tonla sınırlı kalmaktan bahsetmiyorum. Grafik tasarımın ilgi çekici taraflarından birisi de renklerle etkiyi artırmaktır. Bu adımda önemli olan seçilen renklerin marka ile ilintili olmasıdır. Bu sayede marka ile eşdeğer bir çalışma ortaya çıkarabilirsiniz.
Özetlemek gerekirse;
Minimalist grafik tasarım için “Az, çoktur” mantığı ile ilerleyebilirsiniz. Bu noktada odaklanmanız gereken durum abartıdan uzak, yalnız önemli detaylara öncelik vermektir. Aşırı dikkat çeken tasarımlardan kaçınmak, çalışmada gereksiz olarak görülebilecek ögelerden uzak kalmak gerekir. Bunun için görsel seçiminden, yazı stiline, renk seçimine hatta tasarım ögelerinin zemine dağılmasına kadar her ayrıntıya dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca minimalist grafik tasarım daha fazla kullanıcının ilgisini çekmenize olanak sağlar. Kullanıcıların ilgi alanları ve odak noktaları farklılık gösterir. Minimalist grafik tasarım ile farklı tarzda kullanıcıların dikkatini çekmek mümkün olur. Ayrıca bkz. Minimalism
Son yorumlar